Milyen bannerek nem teszik tönkre a felhasználói élményt?

YCO
YCO
Bannerek

Magunkra egy digitális szakmai műhelyként tekintünk, ahol minden héten magas kvalitású szakemberek, együtt dolgoznak saját ötleteken, és komoly célokkal rendelkező vállalatok egyedi problémáin. A publikációink a piacnak és a szakmának szólnak, reméljük a gondolatainkat hasznosnak találjátok!

további cikkek tőle

Értesülj a legfrissebb trendekről!  Milyen bannerek nem teszik tönkre a felhasználói élményt?

  “Szerintem nem elég figyelemfelkeltő.”

  .. hangzik el az esetek nagy többségében, akár offline, akár online hirdetést készítünk.

  A kijelentés már valószínűleg az 1600-as években is elhangzott, az első nyomtatott hírlap tervezésénél. A bannerek nyomdai, offline ősei idáig nyúlnak vissza. Az újságokban megjelenő hirdetésblokkok ihlették őket, és ezeket fordították át az online világba, hogy még több embert érhessenek el.

  Igen ám, de ha ilyen nagy múltjuk van, mégis hogy lehet ekkora őskáosz minden nap a szemünk előtt..

  Extrovertáltak a bannerek?!

  Ahogy az extrovertált személyiségű emberek is folyamatosan keresik a figyelmet „Én, én, én!”, a bannerek is szüntelen küzdenek a figyelmünkért. Gyakran Ők a leghivalkodóbbak az online térben. Okkal kapják hát a legnagyobb kattintási számokat, amivel vissza is élnek.

  Annyian kiabálnak egyszerre a figyelmedért, hogy végül zavaróak és kaotikusak lesznek, bannervakságot okozva ezzel. Ott tartunk, hogy ha észre is veszed őket, azon tűnődsz, hogy vajon valóban szükséged van erre? Vagy a kettővel korábbit válaszd..

  Ahelyett, hogy egyre harsányabb bannereket tervezünk,

  • bontsuk elemekre, és
  • keressünk módszertani megközelítést mind típusukban és elhelyezésükben, hogy
  • értéket tudjanak teremteni.

  Kezdjük is az elején!

  A banner anatómia

  Miből is épül fel egy banner?

  Vizuális elemek – A bannereken általában egy kép/stílusbeli elem dominál, amely megpróbálja a legjobban kifejezni a kommunikáció alapgondolatát.

  Keret – Tartalmazza az összes szükséges elemet, és gyakran élénk,kontrasztos színekben készül, hogy felkeltse a felhasználó figyelmét.

  Szöveg – A banner szövege jó esetben rövid üzenetet tartalmaz, amely a lehető legjobban írja le a mondanivalód esszenciáját

  CTA – Lehet gomb, link vagy ikon, amely motiválja a felhasználót a tovább kattintásra. Manapság viszont a legtöbb platform már magától hozzáadja a hirdetéseinkhez.

  banner anatómia
  banners-anatomia2

  Most, hogy már tudjuk mi az 4 elem, ami nélkül nem banner a banner, nézzük meg, milyen típusai lehetnek.

  Bannerek típusai

  Két kategóriába oszthatjuk őket: cselekvő és információs jellegűek. Mindkét típusnak lehetnek további altípusai a felhasználástól függően.

  Cselekvő

  • Időalapú – A FoMO (azaz a „Fear of Missing Out” – félelem attól, hogy lemaradunk vagy kimaradunk valamiből) típusú hirdetések olyan egyedi, sürgető ajánlatok, amelyek időt és vagy korlátozott ajánlatot használnak a felhasználó motiváló tényezőjeként. Pl .: Siess, csak 2 db van! Már csak 5 perced van igénybe venni a kedvezményt!
  • Bejelentkezési / regisztrációs meggyőzések – Célja, hogy a felhasználót arra csábítsák, hogy regisztráljon a platformra. Cserébe kedvezményeket/ajándékokat és egyéb juttatásokat ajánlunk fel. A regisztráció olyan, mint egy kapu a felhasználó lelkébe, hozzáférést biztosít számunkra. Az így nyert adatok segítenek az üzenetek személyre szabásában.
  • Inspiráció-alapú – Ha izgalmas információkat biztosítasz a felhasználóknak, amelyek megfelelnek érdeklődési körüknek/keresésüknek, sokkal motiváltabb a kattintásra.
  • Ajánlaton alapuló meggyőzés – A vonzó árak, kedvezmények és fizetési lehetőségek használata az egyik legrégebbi trükk, amellyel a felhasználó a legkönnyebben motiválható.
  bannerek cselekvő
  banners-cselekvo2

  Információs

  • Állapot alapúak – Visszajelzést adhatsz a felhasználóknak, hogy a feladatuk befejeződött /sikertelen /vagy folyamatban van.
  • Az USP -k azaz „unique selling proposition” kiemelése – Segít kitűnni a tömegből, bemutathatod a felhasználónak mi olyan kiemelkedő benned, termékedben vagy a szolgáltatásodban.

  Miután sikeresen bekategorizáltuk, hogy milyen típusúra lesz szükségünk, ne felejtsük el, hogy..

  a bannerek tervezése során vegyük figyelembe

  .. a banner elhelyezését
  A bannerek megszakítják figyelmünket, de a megszakításuk mértékének meg kell egyeznie a fontosságukkal. Olyan felületre szeretnénk helyezni, ahol jól érvényesülnek, ugyanakkor nem zavarják a felhasználói élményt. Az átlag felhasználó számára a legtöbb banner manapság már drámaian sok, ezért nagy arányban elutasítják őket.

  .. a bannerek kiemelését a tömegből
  Kísérletezhetsz: a színekkel, átmenetekkel, tipográfiával, érzésekkel és vizuális elemekkel. A koncepció az, hogy kitörjön annak a környezetnek a mintájából, amelybe helyezzük.

  .. az előrelátást, hogy hatékonyan mérhess
  Képzeld el, hogy a hirdető hányféleképpen fogja használni a bannereket. Légy következetes és vegyél figyelembe minél több lehetséges esetet. Használj olyan hirdetéseket, amelyek különböző képarányokban és dimenziókban is működnek.

  A kattintás utáni céloldal megjelenítése még fontosabb lehet, mint maga a banner.

  .. a banner vakságot
  A bannerek túl sok használata nem fogja meghozni a kívánt eredményt. A kreatívok készítőjének óvatosnak kell lennie abban, hogy hogyan és mikor használja ezeket a kirívó elemeket.

  .. a túlzott használat visszaélés lehet
  Ha folyamatosan ugyanazzal a bannerrel próbálod fenntartani a figyelmet, fontold meg, hogy ezeket az üzeneteket vezesd át a céloldalra is. Próbálj meg komplexebben gondolkodni, egy banner nem feltétlen mindig “csak egy banner”.

  Vedd figyelembe, hogy az érdeklődőknek kommunikált üzeneteket sokszor zajosnak és szükségtelennek tartják – alakíts ki célcsoportokat a legoptimálisabb eléréshez.

  A „meggyőzés” szó gyakran manipulációval, trükközéssel, és különösen egy tervező esetében a sötét minták használatával jár. Hírnevet szerzett magának, próbáld ezt elkerülni.

  Összefoglalva..

  ..a bannerek jól, jókor, jó helyen használva elősegíthetik sikereinket rövid és hosszútávon egyaránt. Nem csupán sebtapaszok egy-egy megoldandó problémánkra.

  Így ha legközelebb a projektmenedzsered egy hatásos bannert szeretne – kérdezze meg tőle

  • mi a cél, amit a banner segítségével el szeretne elérni?
  • ki a célcsoport akit el akar érni?

  és gondoljátok át együtt, hogy milyen innovatív módszereket használhatnátok, amelyek ugyanazokat az információkat közvetíthetik több eredményt generálva.

  Több mint 10 éve foglalkozunk felhasználói és ügyfélélmény kutatással, számos ügyfelünknek segítettünk folyamataikat eredményesebbé tenni. Ha szeretnéd, hogy neked is segítsünk, keress minket📧

  Legutolsó bejegyzéseink

  A ChatGPT az új marketinges kolléga?

  A ChatGPT az új marketinges kolléga?

  Órákig tartó kreatív ötletelés helyett pár perces brainstorming? Hatékony és gyors szövegalkotás? Egy azonnal ott termő segítség, amikor elakadsz? Nem, ez nem csak egy szép álom a marketingesek számára. Ez a ChatGPT. Ha érdekel, hogy mi, mint ügynökség mire és hogyan használjuk, akkor olvass tovább!

  Katona Kriszti
  Katona Kriszti
  összes bejegyzés megtekintése

  YCO Digital Agency

  Azért dolgozunk, hogy ügyfeleink annyira büszkék legyenek a digitális jelenlétükre, mint a saját cégükre, márkájukra.
  Valós üzleti problémákra, egyedülálló digitális élményt teremtünk.

  Megnézem

  Ahova jó tartozni

  A hely, ahol kifejezhetem mennyire hálás vagyok azoknak az embereknek, akik nap mint nap segítenek. Ahol mindig van mit ünnepelni! Ahol örömmel látnak. Ahol elismernek.
Alkalmazás, amely eszköz kezedben a mindennapos elismerés támogatásában, intézményében vagy a szervezeti kultúrájában.
  megismerem

  Csatlakozz szakmai műhelyünkhöz!

  Olvass értékes szakmai cikkeket és inspirálódj velünk!