Business For Community: a B4C múltja, jövője

YCO
YCO
B4C

Magunkra egy digitális szakmai műhelyként tekintünk, ahol minden héten magas kvalitású szakemberek, együtt dolgoznak saját ötleteken, és komoly célokkal rendelkező vállalatok egyedi problémáin. A publikációink a piacnak és a szakmának szólnak, reméljük a gondolatainkat hasznosnak találjátok!

további cikkek tőle

Értesülj a legfrissebb trendekről!  Egyre inkább visszatérő téma az új marketingtrendek körében a B4C marketing, tehát a Business For Customer koncepció. A korábbiakhoz képest a fő különbség, hogy adott esetben a vállalat nem pusztán eladni akarja a termékét, hanem a vásárlóért kíván tenni valamit, valami jót. Ebben az olvasatban sokkal nagyobb szerepet kap a vásárlói elégedettség, az ügyfélszolgálat és úgy általánosságban, a fogyasztóval kialakított kapcsolat.

  Business For Customer vagy Business For Community

  Először is fontos feltennünk a kérdést; mi is a vásárlói elégedettség? Miért kötődnek emocionálisan teljesen adott márkához fogyasztók, miközben racionálisan nem tudják megindokolni megingathatatlan márkahűségüket? Ebben az olvasatban, mitől lenne más egy sikeres B2C marketing, egy erős márkahűséggel, mint maga a B4C?

  Szerintünk a válasz a közösségekben rejlik. Ahogy a múltban is egy erős márka mögött szinte minden esetben egy erős közösség állt, úgy a jövőben is így lesz ez. Az erős márka nem a fogyasztóért fog létezni (ahogy sokan értelmezik a B4C-t), hanem sokkal inkább közösségért, így sokkal inkább beszélhetünk Business For Community-ről, mintsem Business For Customer megközelítésről.

  B4C
  B4C

  A közösség szerepe a B4C-ben

  Mindennek az alapja a közösség, adott estben a márkaközösség. Ezeket a közösségeket, annak tagjait emocionális rezonancia köti össze így kialakítva egy specifikus fogyasztói csoportot, aminek erős kötődése van a márkához. A márkahűség, és az erős márkaközösség önmagában azonban nem elégséges.

  Fontos, hogy a B4C esetében, a márkának éreznie kell a közösségének minden rezdülését, teljes mértékben követnie és értenie kell a működését. A B4C a közösségből fakad, a közösség indokolja az erős márka létezését (vagy ha úgy tetszik akár purpose-ét is), tehát a márka értük létezik. A közösségben végbemenő folyamatokra reagál, a visszajelzései alapján fejleszti termékeit/szolgáltatásait, vagy hoz létre újakat. Egyben szorosan együtt is működik velük, támogatja a közösségben végbemenő pozitív folyamatokat, és így, maga a márka is a részévé válik a közösségnek.

  Ha te is szeretnéd megérteni, hogy az új kihívásokra, hogyan ad választ a B4C, a purpose, vagy a back-to-basics trendje, mindezeket pedig miként lehet a virtuális térben értelmezni, akkor olvasd el Gergő cikkét, amit a Brand Fesztiválon is előadott.

  Legutolsó bejegyzéseink

  A ChatGPT az új marketinges kolléga?

  A ChatGPT az új marketinges kolléga?

  Órákig tartó kreatív ötletelés helyett pár perces brainstorming? Hatékony és gyors szövegalkotás? Egy azonnal ott termő segítség, amikor elakadsz? Nem, ez nem csak egy szép álom a marketingesek számára. Ez a ChatGPT. Ha érdekel, hogy mi, mint ügynökség mire és hogyan használjuk, akkor olvass tovább!

  Katona Kriszti
  Katona Kriszti
  összes bejegyzés megtekintése

  YCO Digital Agency

  Azért dolgozunk, hogy ügyfeleink annyira büszkék legyenek a digitális jelenlétükre, mint a saját cégükre, márkájukra.
  Valós üzleti problémákra, egyedülálló digitális élményt teremtünk.

  Megnézem

  Ahova jó tartozni

  A hely, ahol kifejezhetem mennyire hálás vagyok azoknak az embereknek, akik nap mint nap segítenek. Ahol mindig van mit ünnepelni! Ahol örömmel látnak. Ahol elismernek.
Alkalmazás, amely eszköz kezedben a mindennapos elismerés támogatásában, intézményében vagy a szervezeti kultúrájában.
  megismerem

  Csatlakozz szakmai műhelyünkhöz!

  Olvass értékes szakmai cikkeket és inspirálódj velünk!