Online marketing trendek 2020

YCO
YCO
online marketing trendek

Magunkra egy digitális szakmai műhelyként tekintünk, ahol minden héten magas kvalitású szakemberek, együtt dolgoznak saját ötleteken, és komoly célokkal rendelkező vállalatok egyedi problémáin. A publikációink a piacnak és a szakmának szólnak, reméljük a gondolatainkat hasznosnak találjátok!

további cikkek tőle

Értesülj a legfrissebb trendekről!  Mi lehet annál izgalmasabb, hogy a marketing szakértők a jövőbe látnak? Az, ha a jóslataik meg is valósulnak. Több tucat nagyobb marketing trendet fel lehetne sorolni, amik világszinten megvalósulhatnak a közeljövőben, azonban gyűjtésünket most 6 online marketing trendek szerepére szűkítettük, elsősorban a hazai piac sajátosságait figyelembe véve.

  Az online marketing trendek erős hatással vannak a vállalatok működésére és a fogyasztók magatartására egyaránt.

  Míg alig tíz éve a Facebook-on az aktvitáson felül a kapcsolatok kiépítése volt a fő cél, manapság azt tapasztaljuk, hogy a csoportok, a közös érdeklődés kapja a legnagyobb fókuszt.

  Tehát a Facebook az online és offline világ között nem akar különbséget tenni, sőt, érthetően mindenkit inkább a saját online világába terel. Ebben az internetes térben sokan kiemelkednek a közösségi média felhasználói közül, akik ma már jelentős befolyásolási erővel rendelkeznek: ők az influenszerek. Így most elsőként a feltörekvő, mikro-influenszerekkel foglalkozunk a 2020-as trendek vizsgálatakor.

  1. Mikro-influenszerek

  2018-ban a TV és mobiltelefon eszközök előtt eltöltött idő kiegyenlítődött, és a következő évre már a korábban sokkal dominánsabb televizió helyett a mobil állt kedvezőbb pozícióban. A további előrejelzések pedig egyértelműen a mobil eszközök dominanciáját mutatják.

  Sőt, a 18-24 éves korcsoportot vizsgálva már korábban, 2017-ben népszerűbb volt az okostelefon, mint a TV készülék, ami a napi átlagos használati időt tekinti. Tehát kijelenthetjük, hogy a fizetőképes Z generáció tagjait tagjait már nem a TV reklámok befolyásolják, hanem sokkal inkább a népszerű közösségi média szereplők, mint az influenszerek. Magyarországon közülük is egyre inkább a kisebb, 5-10 ezres követő táborral rendelkezőkkel érdemes foglalkozni, hiszen ők még személyes kapcsolatot tudnak ápolni a közönségükkel, és megfizethető áron dolgoznak.

  Azonban az idősebb célcsoportok esetén is egyre nagyobb az influenszerek hatása, hiszen tendencia, hogy amit ma még a fiatalabbak uralnak, azt holnap már az idősebb felhasználók is átveszik, használják. Tréfásan kijelenthető, hogy ebben a korban már nemcsak az idősektől lehet tanulni, hanem a fiataloktól is.

  influencer marketing
  influencer marketing

  2. Hang alapú keresés

  Elsőre talán futurisztikusnak hangzik, de 2020-ban az az online marketing trend, hogy a keresések felét már nem a billentyűzeten pötyögve kapjuk meg, hanem hangalapú kereséssel. Ehhez főként az vezetett, hogy a Google tavaly év végén is bejelentette az eddigi legnagyobb algoritmus frissítését: megérkezett BERT. BERT egy mesterséges intelligencián alapuló algoritmus, ami a kereséseket emberi módon, telefonos személyi asszisztensként értelmezi, megértve a nyelvi sajátosságokat.

  Amíg a kulcsszavas keresés, mint a “legjobb pizza Pécs” a legjobban optimalizált találatokat fogja megmutatni, addig a hang-alapú keresés, mint a “Hol ehetek finom pizzát Pécsett?” a felhasználó valós igényeire reagál. Ez pedig a Google célja, mióta online világ a világ.

  3. Mesterséges Intelligencia

  A gépi tanulás már egy ideje betette a lábát a ppc területére, ami már szükségszerű is volt, hiszen 2016. és 2019. között a Facebook felhasználók száma 43%-kal emelkedett, a hirdetők száma pedig többszörösével: 233%-kal.

  Ebből következik, hogy a hirdetési költségek emelkedtek, és a M.I. segítségével hatékonyabban teljesítenek a hirdetések, mert a rendszer a sok kis változó közül megtalálja a legoptimálisabb verziót. Az ezzel megtakarított idő viszont csak akkor ér valamit, ha azt tervezésre és elemzésre fordítjuk, hogy a célcsoportnak még jobban megfelelő kreatívokat és vásárlói útvonalakat hozzunk létre.

  4. Chat(bot)

  Tény: Jelenleg 4 milliárd felhasználó van fent valamelyik üzenetküldő felületen.

  Trend: a felhasználók azonnal várnak választ a kérdéseikre.

  Megoldás: érjük el a felhasználót ott és akkor, amikor neki kényelmes.

  Az üzenetküldő rendszereket kezdetben személyes felhasználásra, kapcsolattartásra használták. Ma viszont már teljesen természetes, hogy a cégek is felhasználóként csetelnek az ügyfelekkel, ezzel lebontva a telefonálás és email küldés korlátait, és jelentősen gyorsítva a kommunikációt.

  Végső soron ma már emberi beavatkozás nélkül is lehet kapcsolatot tartani a felhasználókkal, így nem meglepő, hogy manapság minden negyedik céges beszélgetésben chatbot válaszol.

  Mielőtt azonban egy botra bíznánk a munkát, azért nem árt megtervezni, hogy milyen céllal használjuk. A célcsoportunk milyen kérdéseire válaszoljon? Hova terelje a felhasználót? Mit várunk el a működésétől? És még jó pár kérdés, amit meg kell határozni, mielőtt szolgálatunkba állítunk egy online robot munkatársat.

  5. Branding

  A branding nem újkeletű, az újítások miatt azonban mégis itt a helye a 2020-as online marketing trendek között. A kulcsszó a versenyelőny.

  Manapság rengeteg olyan megoldás áll a cégek rendelkezésére, amivel egyedi webshopok megjelenését tudják hozni bérelt oldalak segítségével. A weboldalakhoz programozó nélkül állíthatnak be hirdetéskezelő fiókokat, közösségi oldal integrációkat és indíthatnak el mesterséges intelligencia által vezérelt hirdetéseket.

  Ha minden eszköz és lehetőség elérhető és a korábbi előnyök is szépen lassan eltűnnek. A branding az egyik olyan lehetőség, amivel saját magunkat meg tudjuk különböztetni a piac többi szereplőjétől.

  Ez szintén egy olyan trend, amit jól kell tudni kezelni, gondos elemzést és tervezést igényel. Ezt egyelőre semmilyen M.I. nem fogja helyettünk elvégezni. Egyetlen hátránya, hogy a hatása nem azonnali, és időbe telik, mire élvezhetjük a hasznát.

  branding
  branding

  6. Kirakat posztok

  A “shoppable post”-ok működése tipikus példa arra, hogy az online világ sokszor nem újat talál ki, hanem a már ismert elemeket, lehetőségeket viszi át a netes élettérbe. Hiszen a kirakat poszt pontosan úgy működik, mint egy bolt kirakata. Az ember sétál, bámészkodik, és meglát egy érdekes boltot, a kirakatában árral ellátott termékek, amik rögtön megvásárolhatóak. Ugyanez elérhető már a közösségi oldalakon is. Görgetés közben jön szembe egy érdekes poszt, aminek izgalmas a tartalma, és az egyes megjelenített elemeket azonnal meg is lehet vásárolni.

  A posztokon az egyes termékek megjelölésén túl már a kosárfolyamat is beépíthető, így az adott közösségi felületen elért felhasználóból azonnal vásárló konvertálható. Nem kell az oldalunkra átirányítani, így a vásárlói útvonal jelentősen rövidül, kisebb a lemorzsolódás. Jó ez nekünk? Persze!

  Viszont ha nem kezeljük jól, akkor lehet hátránya is, hiszen ha a felhasználó nem jön át az oldalunkra, akkor nem ismer meg bennünket, nem szerez tudomást a többi információról, termékről, nem adunk neki upsell ajánlatot, és az utókövetés is nehezebbnek bizonyulhat.

  Tehát fontos, hogy az eszköz használatakor gondoljuk újra a kommunikációnkat, az értékesítési- és a vásárlói útvonalakat.

  Dolgozzunk a jelenben!

  A jövőbe tekintésből nézzünk fel, és álljunk meg egy kis időre. Egyrészt azért, mert kell idő a fentiek átgondolására, másrészt azért, mert ne akarjunk egyből mindent is megvalósítani. Hiszen a cél nem is ez volt, sokkal inkább egy iránymutatás, hogy milyen lehetőségek állnak rendelkezésre egy modern marketingesnek, és ezek milyen okkal jelenhettek meg, milyen trend keltette életre, vagy éppen milyen online marketing trendbe illeszkednek bele.

  A fentiekben felsorolt eszközök használata magában hordozza a fejlődés lehetőségét. A marketinges feladatok ezektől nem lettek könnyebbek, inkább átalakultak. Ezekhez ez átalakulásokhoz kell tudni jól alkalmazkodni, és rendszerben gondolkodva elhelyezni a lehetőségeket. Ettől leszünk előrébb a versenytársaktól, és napról napra sikeresebbek.

  Ahogyan vendégeink látták…

  Megkérdeztük ezekről az online marketing trendek határásáról Find your Y workshopunk résztvevőit is.

  Az aktuális digitális trendekről a helyi vállalatok is különbözőképpen vélekednek. Az előadások végén arra kértük őket (16 fő), hogy rangsorolják az elhangzott jelenségeket aszerint, hogy mennyire érzékelik őket a saját szakterületükön.

  A márka és a márkastratégia fontossága egyértelműen megjelenik a válaszokból, hiszen a “branding”, mint trend volt a leggyakrabban elsőként jelölt trend, ami mellett a mesterséges intelligencia (A.I.) már helyi szinten is markásan megjelenik.

  digitális trendek

  Érdekes volt megfigyelni, hogy az olyan értékesítést támogató automatizációt, mint a chat(bot) kevésbé értékeltek relevánsnak, sőt a “kirakat posztoknak” nevezett eszköz (shoppable posts) is még gyerekcipőben jár.

  Olvass tovább arról, hogy mit mondtak vendégeink a fogyasztói trendekkel kapcsolatban és hogyan értékelték saját weboldalaikat.

   
  Tekintsd meg kapcsolódó előadásunkat!

  Legutolsó bejegyzéseink

  A ChatGPT az új marketinges kolléga?

  A ChatGPT az új marketinges kolléga?

  Órákig tartó kreatív ötletelés helyett pár perces brainstorming? Hatékony és gyors szövegalkotás? Egy azonnal ott termő segítség, amikor elakadsz? Nem, ez nem csak egy szép álom a marketingesek számára. Ez a ChatGPT. Ha érdekel, hogy mi, mint ügynökség mire és hogyan használjuk, akkor olvass tovább!

  Katona Kriszti
  Katona Kriszti
  összes bejegyzés megtekintése

  YCO Digital Agency

  Azért dolgozunk, hogy ügyfeleink annyira büszkék legyenek a digitális jelenlétükre, mint a saját cégükre, márkájukra.
  Valós üzleti problémákra, egyedülálló digitális élményt teremtünk.

  Megnézem

  Ahova jó tartozni

  A hely, ahol kifejezhetem mennyire hálás vagyok azoknak az embereknek, akik nap mint nap segítenek. Ahol mindig van mit ünnepelni! Ahol örömmel látnak. Ahol elismernek.
Alkalmazás, amely eszköz kezedben a mindennapos elismerés támogatásában, intézményében vagy a szervezeti kultúrájában.
  megismerem

  Csatlakozz szakmai műhelyünkhöz!

  Olvass értékes szakmai cikkeket és inspirálódj velünk!